Yeni Coronavirüsü(Koronavirüsü) Dünya Üzerindeki Etkisi ve Yayılımı

İlk kez Çin’in Hubei eyaleti Wuhan şehrinde görülen bu virüs araştırma sonuçlarında deniz ürünleri ve canlı hayvan satışının yasak olduğu pazardan çıktığı tespit edilmiştir. Dünyada yaklaşık 85 ülkede daha coronavirüsü(koronavirüsü) vakasına rastlanmış ve bu sayı gittikçe artmaktadır. Bir solunum yolu hastalığı olan coronavirüsü(koronavirüsü) 2019 sonunda ortaya çıktığı için “COVID-19” adını almıştır.

Coronavirüsü(koronavirüsü) genellikle hayvanlarda görülen bir virüs ailesidir ancak nadiren de olsa insanlara da enfekte olabilir ve insanlar arasında yaygınlaşabilir. Coronavirüsünün(koronavirüsü) insanlarda ciddi hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. Bu hastalık özellikle yaşlı insanlar, kalp hastaları, akciğer hastalığı ve diyabet gibi bazı hastalık grubundaki insanlarda risk durumu daha yüksektir. Coronavirüsünün(koronavirüsü) yayılması öncelikle kişiden kişiye olacağı düşünülmektedir. Kişiden kişiye yayılmada ilk olarak temas halindeki insanlardan ve ağızdan üretilen öksürme ve hapşırmalarda meydana gelebilmektedir.

Bu virüsün az da olsa enfekte olan yüzeylerden de bulaşması mümkündür. Ellerin öncelikle bu noktalara değmesi ardından gözlere ve ağza götürülmesi ile hastalık vücudunuza geçebilir. Ancak bu yolla bulaşma daha az risk taşımaktadır.

Eğer virüs enfekte olmuşsa bazı hafif semptomlar baş gösterir ve ardından şiddetlenebilir. Bu belirtiler;

  • Ateşlenme
  • Öksürük
  • Nefes darlığı

Henüz coronavirüsünü(koronavirüsü) önleyecek bir tedavi bulunamamıştır. Hastalığı önlemenin en iyi yolu bu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır. Bunun için bazı önleyici faaliyetler;

  • Hasta olan insanlarla yakın temasta bulunmama
  • Elleriniz kirli ise mümkün olduğunca gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.
  • Eğer hasta iseniz dışarı çıkmayın
  • Sık sık dokunulan yüzeyleri, nesneleri ve eşyaları temizleyin
  • Solunum ile bulaşmasını önlemek için maske kullanın
  • Özellikle el temizliği son derece önemlidir. Mümkün olduğunca el yıkama süresini uzun tutun.

Belirtilen bazı önleyici faaliyetler için özel temizlik ekipmanlarına ihtiyaç duyulabilir. Özellikle dokunulan eşyalar, araçlar, yüzeyleri için Anti-bakteriyal sıvı temizlik malzemesi gerekir. Ayrıca el temasıyla bulaşma risk oldukça yüksektir bu yüzden el temizliğine oldukça dikkat edilmelidir. El hijyen sabunları, Anti-bakteriyal losyonlar ve alkol oranı en az %60 olan temizleyiciler ile önlem alabilirsiniz.

Rubbermaid HYGEN ürünleri alınacak tedbirlerde önemli rol oynamaktadır. Mikrofiber bez sitemleri, paspas sistemleri, kovalar, temizlik arabaları ve tek kullanımlık bezler ile coronavirüsü(koronavirüsü) tehlikesine karşı önlem alabilirsiniz. Ayrıca Rubbermaid Anti-bakteriyal sıvı sabunları ve alkollü el dezenfektanları ile el hijyeni konusunda güven sağlar.

93 yıllık şirket olan Işıltan A.Ş dünyanın en prestijli temizlik ekipmanları üreticisi olan Rubbermaid Commercial Product resmi distribütörüdür. Türkiye’de sayısız birçok işletmeye ulaşan Işıltan A.Ş. memnuniyet, kalite ve güven sağlamaktadır.