PLASTİK ÜRÜNLER HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

Plastik ürünler de bulunabilecek semboller hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu konuda bilgi sahibi olmaya hazır mısınız?

Gıda güvenliği önceliğimiz!

 

 

Kadeh ve çatal sembolü, gıda maddeleriyle temas etmesinde sakınca bulunmayan güvenli malzemelerden üretildiğini gösterir. Yiyecek ve içecek saklamak için uygun ürünlerdir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eğer plastik ürünlerin ambalajları üzerinde Bisphenol A ( BPA ) varsa üretiminde bu maddenin kullanıldığını gösterir. BPA, insan vücudunda ki hormon dengesini bozduğu araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır ve bundan korunmak için bu organik bileşiğin içerdiği ürünlerden uzak durulması gerektiği uzmanlar tarafından öneriliyor.

 

 

 

 

 

 

 

Mikrodalga fırınlarda kullanılması uygun olan ürünler için kullanılan bir semboldür.

 

 

 

 

 

 

Bu sembol ise, ürünün hangi sıcaklar arasında dayanıklı olduğunu gösterir.

 

 

 

 

 

 

 

Görmüş olduğunuz bu sembol ise, ürünün buzdolabı veya derin dondurucuda güvenle saklayabileceğinizi gösteren bir semboldür.

 

 

 

 

 

 

 

Bu sembol ise, ürününüzün bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun olduğunu gösterir.

 

 

 

 

Sembollere Göre Plastik Türleri

Pek çok plastik türü mevcuttur. Mobius dediğimiz üç oklu üçgen sembolü ile plastikler için evrenseldir. Evrensel kabul edilen bu logo geri dönüşüme uygunluğunu gösterir ve aynı zamanda  içinde kullanılan sayıların plastik özellikleri ile ilişkilendirilir.

Curver de genellikle ürünlerimizde polipropilen kullanmaktayız. Polipropilen maddesi güçlü bir yapıya sahip olmasının yanında erime sıcaklığı 130  ile 170  arasındadır.

 

 

Polyethylene Terephthalate’in kısaltmasıdır. Tek kullanımlık ürün olarak güvenli kabul edilmektedir. İçindeki gıdalara etken maddesini sızdırmaz ancak tekrar kullanılmak istenirse temiz yıkanmadığı taktirde bakteri üremesi oluşur. Dondurulmamalı, ısıtılmamalı ve makinede yıkanmamalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

High-Density Polyethylene (Yüksek Yoğunluklu Polietilen)’in kısaltmasıdır.gıdalarla kullanımda güvenlidir. Isıtılabilir ve makinede yıkanabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

PVC Polyvinyl Chloride’in kısaltmasıdır. Gıdalarla kullanılması uygun değildir. Zarar maddeleri gıdalara sızdırır.

 

 

 

 

 

 

 

 

LDPE Low-Density Polyethylene (Düşük Yoğunluklu Polietilen)’in kısaltmasıdır. Makineden yıkanabilir ve ısıtılabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PE Polietilen’in kısaltmasıdır. İçerisinde gıdalara sızdıracak zararlı bir madde yoktur. Makineden yıkanabilir ve mikrodalga fırında kullanılabilir. En güvenli plastik türüdür.

 

 

 

 

 

 

 

 

PS Polystyrene’in kısaltmasıdır. Köpük bardaklar, hazır yiyeceklerin konulduğu köpük tabaklar yada teknolojik ürünlere korumalık sağlayan köpükler, bunların plastik ürün olduğunu bilmeyiz bile, benzen maddesiyle üretilen bu ürünler kanserojendir ve gıdalarla kullanılmamalıdır.